Najčešći ginekološki problemi i njihovi simptomi

Vaginalne infekcije

 • Vaginalne infekcije su najčešće neprijatnosti sa kojima se mnoge žene susreću tokom celog reproduktivnog perioda. Svrab, crvenilo, peckanje i promena u vaginalnom sekretu karakterišu infekcije poput hlamidije, kandide, trihomonasa i gonokoka, dok papiloma virus često ne pokazuje nikakve simptome, pa se njegovo prisustvo otkriva tek prilikom ginekološkog pregleda. Nelečene infekcije mogu dovesti do problema sa začećem,  a u težim slučajevima i do steriliteta. Infekcija   humanim papiloma virusom je jedan od sigurnih faktora rizika za nastanak karcinoma grlića materice.

 • Ukoliko imate česte vaginalne infekcije trebalo bi da iz ishrane izbacite ili bar svedete na minimum namirnice koje sadrže šećer, kofein, kao i mlečne proizvode, orašaste plodove i crveno meso.

Otkrivanje i lečenje polno prenosivih bolesti 

 • Pregledom vaginalnog sekreta na stepen čistoće otkrivaju se bakterijske,parazitne i gljivične infekcije.

 • Bakteriološki pregled cervikalnog i vaginalnog brisa govori o vrsti bakterijskog prouzrokovača infekcije i ujedno stepen i vrstu osetljivosti na  antibiotsku terapiju

 • Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma  se otkrivaju uzimanjem brisa grlića materice kod žena ili brisem otvora mokraćne cevi kod muškarca.

 • HPV tipizacija virusa- služi za utvrđivanje prisustva Humanih papiloma virusa  koji su uzročnici  kondiloma genitalnih organa žene i muškarca kao i  karcinoma grlića materice u 95% slučajeva.

 

Otkrivanje i lečenje HPV  genitalnih infekcija 

 • Kondilomi ili polne bradavice su seksualno prenosiva bolest koju prenose humani papiloma virusi (HPV). Manifestuje se sitnim šiljastim izraštajima kod žena na vulvi, vagini, perineumu i perianalno a kod muškaraca na sluzokoži penisa, ingvinalno i perianalno.

 • Osnovni razlog zbog kojeg danas pridajemo toliki značaj ovoj vrsti virusa je taj, što upravo Humani papiloma virusi pod izvesnim okolnostima (odnosno uz druge faktore rizika kao što su genitalne infekcije, promiskuitet, smanjene odbrambene snage organizma itd.) mogu da izazovu malignu tranformaciju epitelnih ćelija vulve, vagine i grlića materice. Međutim nemaju svi tipovi ovog virusa isti mogućnost maligne transformacije ćelija, pa ih zbog toga delimo na tipove niskog, srednjeg i visokog onkogenog potencijala.

 • HPV NISKOG onkogenog potencijala su tipovi 6 i 11 i oni su uglavnom udruženi sa šiljatim kondilomima anogenitalne regije i ponekad sa CIN I promenama (cervikalnom intraepitelnom neoplazijom I stepena).
  HPV UMERENOG onkogenog potencijala se najčešće otkrivaju kod intraepitelnih neoplazija grlića tj. kod prekanceroznih lezija i tu spadaju tipovi 31,33,35,51,52.
  HPV VISOKOG onkgenog potencijala se uglavnom nalaze kod prekanceroznih lezija srednjeg i višeg stepena (CIN II i III) ali i kod samog invazivnog karcinoma grlića materice.

 • HPV se danas smatraju uzročnikom karcinoma grlića materice u oko 95% slučajeva, pa zato nije ni čudo što za karcinom grlića možemo da kažemo da je u neku ruku i seksualno prenosiva bolest.

Prevencija polno prenosivih bolesti
Baš zbog svih ovih podataka jedini način prevencije su redovne ginekološke kontrole (kolposkopija i PAPA test) kao i zaštićeni seksualni odnosi, odnosno korišćenje prezervativa.